DarrenAvidGarnett
Posts: 20
Joined: Wed Feb 19, 2020 1:02 pm

Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settings

Wed Feb 19, 2020 1:13 pm

Bought my Outlander PHEV GX4h 64 plate. Tried to link my iPhone to the onboard Wi-fi to work with the app couldn’t find the signal from the Car.

Tried the routine of 10 clicks of my key and the 20 clicks and hazard lights routine it beeps as it should.

Took to Mitsubishi to try and fix he ran a full diagnostic on it but couldn’t find a fault.

They said this year had an issue with the Wi-fi module draining the 12v battery so as a fix people disconnected from the battery. I have checked to see if it was unplugged but it isn’t. I tried to follow the wire to the battery not possible but all terminals to the battery look present and intact.

It’s had the latest software update and the timers are still present so it hadn't bricked my module.

Stuck with it apart from buying a new module what next. There must be other users out there with the same issues

AndyInOz
Posts: 582
Joined: Wed Sep 09, 2015 5:05 pm
Location: Australia

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Thu Feb 20, 2020 4:35 pm

The only other things I can think of is try to check the aerial connection.

A previous user may have disconnected the aerial.

Other than that. Try do the connect procedure when you're not at home.
Your phone may be switching to your home wifi in the middle of the connection process.
This is a common problem that prevents the initial setup when you're training your app to the car.

(There are other ways to get around this problem, but they vary by phone and model, so doing the training somewhere else is the easiest way.)
2014 PHEV Aspire, Arctic Silver;
Black Interior;
Hayman Reese removable tow bar;
1.5kW Solar, grid connected.

DarrenAvidGarnett
Posts: 20
Joined: Wed Feb 19, 2020 1:02 pm

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Thu Feb 20, 2020 4:41 pm

AndyInOz wrote:The only other things I can think of is try to check the aerial connection.

A previous user may have disconnected the aerial.

Other than that. Try do the connect procedure when you're not at home.
Your phone may be switching to your home wifi in the middle of the connection process.
This is a common problem that prevents the initial setup when you're training your app to the car.

(There are other ways to get around this problem, but they vary by phone and model, so doing the training somewhere else is the easiest way.)

DarrenAvidGarnett
Posts: 20
Joined: Wed Feb 19, 2020 1:02 pm

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Fri Feb 21, 2020 1:12 am

I can see the wires but can’t trace them back to the battery how would I know if they have disconnected this from the battery ? Would my timers still work if it was disconnected

michael8554
Posts: 225
Joined: Wed Jul 31, 2019 8:16 am

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Fri Feb 21, 2020 2:12 am

If Mitsu say it's all working you don't need to trace the wires back to the battery?

Didn't they demonstrate it working to you before you handed over the money?

But if you don't believe them then unplug and measure the volts on the plug, a basic Digital Volt Meter costs about 5 pounds or bucks.

And then you could use it to measure the resistance to the antenna, I would guess it would be very low but not short circuit, unless it's a powered antenna, then I wouldn't know.
2014 3H, 20K Miles
Bought June 2019
podPOINT 16Amp EVSE
Wiltshire UK

Anrix
Posts: 5
Joined: Fri Feb 21, 2020 7:28 am

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Fri Feb 21, 2020 7:39 am

Is this for getting the remote control app to work? How did you search the signal/wifi network?

You have to create/add a new wifi network with your phone and name it with the SSID you got with the car. Phone can't find it automatically, at least with my MY15 model. And with my case (Huawei P20 android phone) I have to put my phone to flight mode and after that put wifi AND GPS location ON (if gps is off, it can't connect for some reason). After an Android 9 update, the phone tries to fight against a non-internet wifi network and that is why you have to put the phone to flight mode.

DarrenAvidGarnett
Posts: 20
Joined: Wed Feb 19, 2020 1:02 pm

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Fri Feb 21, 2020 4:10 pm

I was with the Mitsubishi technician and he couldn’t find it on his phone either I have searched using a Wi-fi scanner and it doesn’t show.

I need a wiring diagram so I can trace the wiring back to the power source and make sure all wires are connected

AndyInOz
Posts: 582
Joined: Wed Sep 09, 2015 5:05 pm
Location: Australia

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Fri Feb 21, 2020 5:26 pm

DarrenAvidGarnett wrote:I was with the Mitsubishi technician and he couldn’t find it on his phone either I have searched using a Wi-fi scanner and it doesn’t show.

I need a wiring diagram so I can trace the wiring back to the power source and make sure all wires are connected
Are you following the instructions from Mitsubishi?

If the SSID is not broadcast, you will never "find it".

Have you followed the instructions in the app?
2014 PHEV Aspire, Arctic Silver;
Black Interior;
Hayman Reese removable tow bar;
1.5kW Solar, grid connected.

AndyInOz
Posts: 582
Joined: Wed Sep 09, 2015 5:05 pm
Location: Australia

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Fri Feb 21, 2020 6:04 pm

One more thing.

Maker certain that you have the right version of the app.

You can tell the right version by the length of the password you have been provided.

Note. You've mentioned the hazard light switch, if you've performed the de-register all devices process, you will have to repeat the initial steps again.
2014 PHEV Aspire, Arctic Silver;
Black Interior;
Hayman Reese removable tow bar;
1.5kW Solar, grid connected.

DarrenAvidGarnett
Posts: 20
Joined: Wed Feb 19, 2020 1:02 pm

Re: Wi-fi issues can’t find the signal in my Wireless settin

Sat Feb 22, 2020 12:32 am

Yes I have followed every step on the Mitsibushi Website along with my Local Mitsibushi Dealer still no Joy.

I have checked the Aerial on the box and that is intact.

I have checked the wiring is pluged into the box ok.

I need to check the other end as the dealer seems to think 1 wire may have been cut at the other end.

I need a wiring loom diagram so I can see which wire it is in the fuse box or where it leads too.

If thats connected then I will purchase a new WIFI box as it must be that.

I have tried all the activations and de-activations so they dont work.

Can only rule out things before replacing the box as A. Dealer doesnt sell it anymore as its obsolete and B. The 2nd hand ones are £200 or nearly $400 AUS Dollars

Return to “Technical Discussions”