Regulo
Posts: 766
Joined: Tue Sep 02, 2014 4:01 pm
Location: Essex, England

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

Pics of where the ambient sensor connects to the ETACS box (from FB), in case anyone wants to try. I think I'll leave it alone. It's contacts 4 and 9 on connector C416, it's not that clear on the drawing.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Regards, Ray. 2014 GX4H Glacier blue.

It's the 21st century - so where's my nuclear-powered flying car, then?
ThudnBlundr
Posts: 827
Joined: Mon Mar 12, 2018 2:18 am
Location: Yorkshire end of M1, UK

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

Am I the only one who is slightly wary of someone posting a link to an unknown website (whatever the name) for their first post?
2015 GX4hs since 03/18
2015 Renault Zoe R240 owner since 11/17

You may have speed, but I have momentum...Image
PapaSierra
Posts: 2
Joined: Tue Nov 15, 2022 2:31 am

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

Hi, I know the topic is 2 years old but there is so much useful information here that I cannot find elsewhere and I would really love to 'hack' my Outlander's temp sensor too. The problem is that none of the pictures you guys posted here are opening for me. I only see the jpeg file's name with a little picture icon but no actual picture. Is this a current technical problem with the forum or is it something on my side?
littlescrote
Posts: 409
Joined: Fri Jul 26, 2019 3:52 am

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

PapaSierra wrote: Tue Nov 15, 2022 4:21 am Hi, I know the topic is 2 years old but there is so much useful information here that I cannot find elsewhere and I would really love to 'hack' my Outlander's temp sensor too. The problem is that none of the pictures you guys posted here are opening for me. I only see the jpeg file's name with a little picture icon but no actual picture. Is this a current technical problem with the forum or is it something on my side?
Probably an issue with the photo hosting site. It's not working for me either.
PapaSierra
Posts: 2
Joined: Tue Nov 15, 2022 2:31 am

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

Ok, thanks for letting me know. I ended up replacing the sensor with a 3k3 resistor at the end of the cable but I prefer to locate the other end of these wires so that I can easily connect a resistor whenever the first cold days arrive and then disconnect it at the end of the winter.

My wife drove the card this morning with the resistor connected and OAT displayed on the dash as 10 degrees C (the actual OAT was around 3-4 deg). She was driving a distance of around 25km and actually forced the ICE to start by using the SAVE button as it was a very cold morning but she said that it took a very long time for the car to start getting any warmer inside and it never got properly warm so I will be taking the car myself tomorrow to see what's going on. I will report my findings. I definitely know that it behaves exactly as I wanted it to for any short distances like 5-10 minutes school runs or grocery shopping etc.
vibes
Posts: 1
Joined: Fri Nov 11, 2022 3:05 pm

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

I tried on my Canadian 2018 Outlander GT PHEV with a 2K resistor and it didnt work. 21C reading on dashboard but ICE still starting bellow 7C.
SilverD
Posts: 34
Joined: Mon Mar 02, 2020 10:16 pm

Re: Ambient temp resistor hack to get "Pure EV" mode

Hi guys, I dont live with the weather problems you have, but, I noticed on a topic on dbcam reset that mentioned the following site. This is a page that may or may not have an effect on your problem. https://carhoodsecrects.com/mitsubishi- ... de-switch/
2020 Red Exceed 2.4 PHEV
1998 Landrover Discovery 300Tdi

Return to “Technical Discussions”